Soufflé-fobie

Soufflé-fobie

Geschreven door Tim

Tags: Kook& eet

Toegegeven, ik lijd aan een soufflé-fobie. Of liever gezegd dat deed ik. Een paar dagen geleden heb ik mijn eerste soufflé gemaakt. 30 jaren bangmakerij voor dit gerecht hebben er voor gezorgd dat ik het niet eerder heb willen maken. Soufflés zouden volgens zeggen een 50/50 kans hebben te slagen of te mislukken. Omdat ik bijzonder weinig in huis had (eieren, melk, roomboter, bloem, suiker en chocolade) kwam ik al snel uit bij een soufflé. Daarnaast wist ik nog even niet of ik überhaupt wel zin had in een dessert, wat het vooruitzicht op mislukken minder erg maakte.

Benodigd:

Het mooie van dit gerecht is dat in bijna iedereen de ingrediënten wel in huis heeft. Het volgende heb je nodig.

Voor de chocoladesoufflé:
15 gram roomboter + iets extra om de schaal in te vetten
ongeveer 80 gram pure chocolade
300 ml melk
3 eierdooiers
1 geklopt eiwit
35 gram bloem
50 gr fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker

Voor de saus van mandarijn:
3 mandarijnen
2 eetlepels honing
schilletje van de sinaasappel

Pers de mandarijnen en kook dit sap samen met de honing en het schilletje van de sinaasappel in zodat er een wat dikke saus ontstaat.

Verwarm de oven voor op 200ºC en vet een schaal naar keuze in met boter. Zorg ervoor dat deze hoog genoeg is want de soufflé zal wanneer alles lukt rijzen. Bestuif de beboterde schaal met vanillesuiker. Verwarm de chocolade en de helft van de melk au bain-marie. Meng in een andere pan de bloem en de andere helft van de suiker en roer hier het chocolademengsel door en de kristalsuiker. Breng het even aan de kook (paar minuten) en haal dan de pan van het vuur.
Voeg al roerend de boter en dan de eierdooiers toe. Klop het eiwit stijf en spatel dit rustig door het mengsel zodat er een luchtig geheel ontstaat.
Schenk het allemaal in de beboterde schaal en zet het ongeveer een half uurtje in de oven. Houd het wel in de gaten. Als de soufflé niet meer uitzet is ie ook klaar. Doe wat saus in diepe borden.

Here comes the tricky part:

Uit de oven halen en naar de tafel rennen, opdienen en eten :). Als de lucht afkoelt zakt de soufflé namelijk weer in.
Als iemand nog goeie tips of recepten heeft hoor ik het graag. Denk dat ik hier zeker vaker mee aan de slag ga.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Geef je mening en stem...)
Loading...
Print Friendly

Ook lekker:

Comments are closed.