Nee, risotto is geen kleffe rijst. Hoe maak je een mooie risotto?

Nee, risotto is geen kleffe rijst. Hoe maak je een mooie risotto?

Geschreven door Tim

Tags: Kook& eet

Hoewel je risotto vaker klef en plakkerig krijgt voorgeschoteld dan mooi van smaak en structuur is het niet verschrikkelijk moeilijk om een goede risotto op tafel te krijgen. Met een beetje liefde en geduld kom je al een heel eind. Een mooie risotto is naast goed van smaak niet te nat of te papperig. Ik heb risotto voorbij zien komen die eerder geschikt was voor het afdichten van gaten in de muur dan voor menselijke consumptie. Maar hoe maak je dan wél een goede risotto?

Het volgende heb je nodig voor 4 personen

4 eetlepels olie
200 gram risottorijst
2 sjalotten
1 teen knoflook
1 glas witte wijn
360 ml bouillon
zout

Okay, en nu?

Verwarm allereerst de oven voor op 180°C. Fruit de gesnipperde sjalotten en teen knoflook aan in de olie tot ze glazig zijn (laat ze zo min mogelijk verkleuren). Voeg dan de risottorijst toe en laat de olie in de rijst trekken. Wanneer de rijst de olie heeft opgenomen blus je het af met de witte wijn. Laat nu de alcohol even goed verdampen. Wanneer dit is gebeurd voeg je de bouillon toe. Je kan alle soorten bouillon hiervoor gebruiken. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar groente- of kippenbouillon.

Bijna klaar. Doe een vel vetvrij bakpapier en het deksel op de pan en laat dit zo’n 16 minuten in de oven verder garen. Roer halverwege even door het mengsel om plakken tegen te gaan.

Voilà c’est fini. Een heerlijke basis risotto die niet plakt.

Helemaal lekker met:

Bijna alles maar vooral met: Parmezaanse kaas, groene- of rode pesto, Gorgonzola en pancetta.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5.00 uit 5)
Loading...
Print Friendly

Ook lekker:

Trackbacks For This Post

  1. Kook& - Kook&