Hoe stel je een mooie kaasplank samen?

Hoe stel je een mooie kaasplank samen?

Geschreven door Celine

Tags: Kook& eet

kaasplankWelke kazen kies je voor een kaasplank? Een goede kaasplank bestaat uit minimaal 3 soorten kaas in de smaaksterkte mild tot pittig. Je kunt er ook voor kiezen om uit elke categorie of familie één kaas te gebruiken. Er zijn vijf families: geitenkazen (waar soms ook schapenkazen bij worden gerekend), harde en halfharde kazen, witschimmels, blauwaders en roodbacteriekazen.

Vraag advies in de kaaswinkel

Twijfel je over de te kiezen soorten? Ga dan naar een goede kaashandel. Zij kunnen je helpen om een kaasplank samen te stellen waar jij blij van wordt. Kun je meteen proef op de som nemen. Een goede kaaswinkel waar ik graag kom is van der Ley in Groningen.

Serveren

Over het algemeen wordt geadviseerd om kazen minimaal twee uur voor serveren uit de koelkast te halen. Harde en halfharde kazen zelfs drie uur. Bij het snijden gebruik je per kaasfamilie een ander mes om het overbrengen van schimmels te voorkomen. Om alle smaken goed te kunnen proeven, kun je het beste beginnen met de milde kaas, denk aan de witschimmel. De meest pittige kaas, de roodbacterie, proef je als laatste. Zo voorkom je dat een pittige kaas de andere kazen overheerst. Omdat kaassmaken zo uitgesproken zijn, is het prima er iets neutraliserends als stokbrood of toast bij te serveren.

Bewaren

Wanneer je de kazen wilt bewaren is het belangrijk om rekening te houden met de familie waartoe ze behoren. Schimmels kunnen namelijk overslaan op andere kazen en daarmee de smaak beïnvloeden. Bewaar kazen daarom altijd per familie in een trommel of doos in de ijskast.
Als de kaas is aangesneden, verpak je deze eerst in huishoudfolie. Met uitzondering van de blauwaders, want deze zijn vochtiger. Dan is aluminiumfolie beter. Nog een handig weetje: bij witschimmels verpak je alleen de aangesneden kanten en juist niet de korst. Want die moet blijven ademen.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Geef je mening en stem...)
Loading...
Print Friendly

Ook lekker:

2 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. Dylan says:

    http://delekkerstekaas.nl

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Tonny says:

    Of je koopt je kaas op http://www.goudsekaasshop.nl/ 😛

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0