Hoe maak je de lekkerste pastasaus?

Hoe maak je de lekkerste pastasaus?

Geschreven door Celine

Tags: Kook& eet

Deze pastasaus maken wij al jaren. Het recept ben ik ooit in een van mijn eerste kookboeken van Jaime Oliver tegengekomen. Het is een soort van old-time favourite geworden, maar dan met een eigen tintje. Het gemakkelijke aan de saus is dat je het in grote hoeveelheden kunt klaarmaken. Vervolgens vries je een aantal porties in, waardoor je altijd een lekker gerecht voor het grijpen hebt.  Je kunt zowel kiezen voor pancetta als gewone bacon. Het laatste is natuurlijk een stuk goedkoper. Zelf ben ik van mening dat de pancetta de saus net meer smaak geeft. Dus wil je net wat meer indruk maken, kies dan daarvoor.

Wat heb je nodig:

  • 2 blikken gepelde tomaten op sap
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 courgette, in kleine stukjes
  • 1 winterpeen, in kleine stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels verse rozemarijn, blaadjes geplukt en fijngehakt
  • 2 stengels oregano, blaadjes geplukt en fijngehakt
  • 2 stengels tijm, blaadjes geplukt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 10 plakjes pancetta of bacon, in stukken gesneden
  • olijfolie
  • zeezout en zwarte peper (uit de molen!)
  • 450 gram biologische (of uberverse) rundergehakt
  • 8 plakjes zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 1 glas rode wijn
  • verse basilicum
  • geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
  • een voorverwarmde oven (180 graden)
  • 450 gram spaghetti

Bak in een grote (ovenvaste) pan de pancetta/bacon met de rozemarijn met een klein scheutje olijfolie. Voeg dan de ui en de knoflook toe en laat alles 3 minuten zachtjes bakken, totdat alles zacht is. Vervolgens voeg je het gehakt toe. Dit bak je al roerend ongeveer 3 minuten. Doe  de courgette, peen en bleekselderij erbij en bak alles nog even. Dan voeg je de wijn toe. Laat alles even inkoken en doe er dan de tijm, oregano, tomaten, en tomatenpuree bij. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Breng alles aan de kook. Zet de saus dan in een afgedekte pan in de oven en laat deze 1,5 uur verwarmen. De saus wordt zo nog ronder en zachter van smaak. Je kent het wel, je spaghettisaus smaakt de volgende dag vaak beter dan op de dag zelf. Dat resultaat bereik je nu op de dag zelf. Voor in de oven kun je een ovenvaste pan kiezen, maar ook bijvoorbeeld een Römertopf. Of je dekt een ovenschaal af met vetvrij papier. Het belangrijkste is dat de saus wordt afgedekt, zodat de saus niet droogkookt en de smaak van de ingrediënten behouden blijft.

Tot slot kook je de spaghetti in ruim kokend water. Voeg eventueel wat tijm en wat zout of bouillon aan het water toe voor extra smaak.

Buon appetito!

 

Print Friendly

Ook lekker:

Comments are closed.