Hoe bewaar je verse kruiden? Zo dus!

Hoe bewaar je verse kruiden? Zo dus!

Geschreven door Tim

Tags: Kook& Tips

Kruiden maken je maaltijd. Ze zijn dan ook onmisbaar in de keuken. Maar zeker als je geen kruidentuintje hebt of de kruiden niet in het seizoen zijn kunnen verse kruiden best prijzig zijn. Je wilt ze dan natuurlijk ook zo lang mogelijk goed houden. In deze post een aantal tips om zo lang mogelijk plezier te beleven aan die mooie verse groene smaakmakers. Ik maak onderscheid tussen kort (1 tot 2 weken) bewaren en langer (vriezer)

Verse kruiden in de koelkast bewaren

In de koelkast kun je prima je verse kruiden één tot een paar weken bewaren. Belangrijk is dat je kruiden koel en vochtig blijven. Zorg er voor dat je de stengels even opnieuw (schuin) afsnijdt. Verse stengels nemen namelijk gemakkelijker water op dan oude en uitgedroogde stengels. Doe het bosje kruid in een lege jampot of glas die tot de helft gevuld is met water. Pak een plastic zak en doe deze over de kruiden. Met een elastiekje zorg je dat de boel afgesloten is en dat het zakje blijft zitten. In de koelkast geplaatst blijven je kruiden langer mooi. Let op: basilicum is een uitzondering. Dit kruid blijft beter op kamertemperatuur.

Verse kruiden in de vriezer bewaren

verse kruiden in olieIn de vriezer blijven je kruiden maanden goed. Kook (blancheer) je kruiden kort in heet water. 20 – 30 seconden. Gooi ze vanuit het kookwater direct in (ijs)koud water. De kruiden zijn nu superintens van smaak een zullen smaak en kleur beter vasthouden bij temperaturen onder nul. Ook kun je er voor kiezen om de kruiden ongekookt te bewaren in olie. Je kunt ze zo invriezen maar een handigheidje is om ze in een vorm voor ijsblokjes te doen. Zo kun je altijd een paar blokjes kruid uit de vriezer halen en hoef je niet je hele voorraad direct te gebruiken. Deze methode is niet geschikt voor rozemarijn maar juist weer wel voor basilicum.

Print Friendly

Ook lekker:

Comments are closed.