Hartige taart met spinazie, feta en kip

Hartige taart met spinazie, feta en kip

Geschreven door Celine

Tags: Kook& eet

Spinazie, wie is er niet mee groot geworden. Onze tekenfilmheld Popeye is er zelfs voor in het leven geroepen, om de consumptie van deze groente te stimuleren. Jarenlang dacht men dat het ijzergehalte immens hoog was, maar later bleek dat toch iets overdreven.. Nog steeds is het ijzergehalte van deze groente zo’n 3-4 mg hoger dan de meeste andere groenten. Daarnaast is spinazie rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten. Maar bovenal is spinazie zo’n groente waar je eindeloos mee kunt variëren. Gezond en smakelijk: wat wil je nog meer?

Wat heb je nodig:

  • 600 gr spinazie
  • 150 gr fetakaas
  • 3 eieren
  • 100 gr gerookte kipreepjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 grote teen knoflook
  • 125 kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
  • ongeveer 50 gr pijnboompitten
  • geraspte kaas
  • bladerdeeg (roomboter), hoeveelheid afhankelijk van de bakvorm
  • peper en zout
  • provençaalse kruiden
  • (room)boter (om bakvorm mee in te vetten)
  • bakvorm

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de spinazie goed af met koud water, al koop je de groente voorverpakt. Vaak blijft er nog best wat zand achter op het blad en niets is vervelender dan knarsend te eten. Kook of bak de groente heel kort (3 min) om het vocht er zoveel mogelijk uit te halen. Laat de spinazie vervolgens uitlekken. Laat de bladerdeeg ontdooien.

Bak eerste de pijnboompitten in de pan, zonder boter of olie, totdat deze lichtbruin van kleur zijn. Haal ze uit de pan. Bak dan de champignons, de ui en de knoflook. Voeg daarna de kipreepjes toe. Bestrooi de mix iets met peper en zout. Voeg de uitgelekte spinazie toe en brokkel vervolgens de feta er doorheen. Voeg de pijnboompitten toe en hussel alles goed door elkaar.

Kwast de bakvorm in met roomboter, leg daarop het bladerdeeg. Prik met de vork wat gaatjes door het bladerdeeg. Vervolgens voeg je de hierboven beschreven mix toe. Sla de randen van het bladerdeeg naar binnen, zodat je een mooie korst krijgt. Doe de 3 eieren in een mixkom en voeg een handvol geraspte kaas, wat peper, zout en de kruiden toe. Dit doe je naar smaak. Meng alles met een garde of vork. Giet dit mengsel over de groente-kaas mix en kwast wat ei over het bladerdeeg voor de glans en kleur.

Plaats de schaal in de oven en laat het geheel spinaziefeta taartzo’n 25 minuten bakken.
Check voor de zekerheid tussendoor de hartige taart of het niet te snel gaat.

Eet smakelijk!

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4.00 uit 5)
Loading...
Print Friendly

Ook lekker:

6 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. Danny says:

    de pijnboompitten staan niet op het boodschappen lijstje, nu moet ik weer boodschappen doen.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Celine says:

    Beste Danny, onze excuses! We vullen het lijstje meteen aan, want zonder de pijnboompitten mist de taart toch wat.. Heb je ondanks de extra moeite nog genoten van de taart?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  3. danny says:

    Hoi Celine, de taart was verder heerlijk hoor 😉

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  4. Willemijn says:

    Ik moest voor 16 man een lunch maken en heb 4 taarten gemaakt. ze werden met veel enhousiasme ontvangen. Heerlijk!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Trackbacks For This Post

  1. Tweets die vermelden Kook& - Kook& -- Topsy.com