Geroosterde knoflook uienjam

Geroosterde knoflook uienjam

Geschreven door Tim

Tags: Kook& eet

Wij hebben een aantal favorieten en deze jam is er daar absoluut een van. Geroosterde knoflook uien jam is heerlijk op een toastje met wat geitenkaas erover of op een (broodje) hamburger met avocado (die houden jullie tegoed).

In delicatessenwinkels is deze jam ook te vinden maar dan voor 8 euro per potje! Met wat goede knoflook (gelukkig kwamen onze buren net terug uit Frankrijk met een enorme streng) heb je zonder moeite maar wel wat bereidingstijd, zo’n 1,5 uur een heerlijk voorraadje.

ingredienten geroosterde knoflook uien jam

Het is ontzettend simpel. Het enige dat je nodig hebt is:

  • 3 mooie grote zoete uien
  • 2 bollen van je beste knoflook
  • 2 a 3 eetlepels suiker
  • 2 a 3 eetlepels basterdsuiker
  • 4 eetlepels balsamico azijn

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de top van de bollen knoflook af en bedruppel ze met een theelepel olijfolie. Wikkel de bollen knoflook vervolgens in folie en zet ze ongeveer een uur in de oven.

Snijd de ui in tweeën  en snijd hier dan weer mooie ringen van een halve centimeter van.

Neem een pan en fruit hier de uien in met wat boter met het deksel op de pan. Het duurt ongeveer 15 minuten tot de uien mooi zacht en doorzichtig zijn. Roer wel af en toe zodat de uien gelijk verwarmd worden.

Voeg dan de witte en bruine suiker toe, roer even door en verwarm de uien weer op gemiddeld vuur tot de uien goudbruin zijn. zo’n 20 tot 30 minuten.

Voeg dan een 1/4 kop met water toe en laat het geheel weer  tot 30 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg dan de balsamico azijn toe en de knoflook. (Laat de knoflook uit de oven afkoelen en knijp de knoflookpasta uit de velletjes). Laat weer 10 minuten koken.

Laat het geheel afkoelen.

toast met geitenkaas en knoflook uien jam

Smeer deze jam bijvoorbeeld op een toastje of broodje en doe hier wat zachte geitenkaas over. Heerlijk!
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5.00 uit 5)

Loading...

Print Friendly

Ook lekker:

18 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. Thomas says:

    Mmmh, zo’n toastje kan mij wel bekoren!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Tim says:

      Hi Thomas, ik zie trouwens net pas wat een geweldig blog filet-pur.be is. Zal het toevoegen aan mijn reader en tevens opnemen in de links onder inspiratie hier op de site.

      Altijd leuk die ontdekkingen in het weekend voor je boodschappen gaat doen. De hooiduif wordt em niet vanavond maar de spareribs zien er top uit.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Tim says:

    Hi Thomas, als je ooit in Noord Nederland bent kom je maar een borrel halen. Uiteraard met toastjes 🙂

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  3. Thomas says:

    Die combinatie zie ik nog veel meer zitten!!! Ik hou je eraan.
    Groetjes, Thomas.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  4. SasKookt says:

    Ziet er heerlijk uit! Hoeveel confituurpotjes heb je ongeveer met dit recept? En bewaart het lang?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  5. Tim says:

    Hi Sas, je hebt dan ongeveer twee (kleine) potjes jam. Het is gemakkelijk een tijd te bewaren en je zou het ook in kunnen vriezen. Ervaring leert bij ons dat dit niet hoeft. t Is altijd eerder op 🙂

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  6. ixult says:

    wow dat is wel een aparte combinatie lijkt me! maar worth a try! bedankt voor het recept. gr ixult

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  7. Celine says:

    Het is ook niet het eerste wat in me opkomt als ik aan jam denk. Desalniettemin erg lekker. Laat ajb even weten wat je er van vindt. Succes!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  8. Lisa says:

    Lekker, ga ik proberen.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Tim says:

      Leuk! Ik weet zeker dat je het heerlijk gaat vinden. Laat ajb even weten.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  9. Kook& Geroosterde knoflook uienjam – Kook&: http://bit.ly/rm62SB oejow dit ga ik maken

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  10. Astrid says:

    Ik ken de potjes van €8- en die vinden wij heerlijk. Met een beetje zoeken kwam ik op jullie recept. Bedankt voor het delen! Ik ga het binnenkort zeker maken en hoop dat het net zo lekker smaakt.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  11. Tim says:

    Leuk om te horen Astrid. Ben benieuwd of je het de 8 euro potjes doet vergeten 🙂

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  12. Tessa says:

    Vanmiddag heb ik zo’n knoflook Rooster potje gekocht. Dus ging ik opzoek naar wat ik allemaal met die heerlijke zachte knoflook kan doen. Toen kwam ik hier terecht. Het lijkt me heerlijk!! Dit ga ik zeker proberen!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  13. Tim says:

    Hi Tessa,

    Het zal je niet tegenvallen. Heb je inmiddels al iets gemaakt?

    Ben benieuwd!

    Groeten, Tim

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Tessa says:

      Hi Tim,

      Jaaaa ik heb het al gemaakt!! Heb nu 2 heerlijke potjes vol. Moet wel zeggen dat ik ‘t lekkerder vind op een wat pittige kaas. Had eerst je voorgestelde geitenkaas gebruikt maar vond de jam te veel overheersen. Toen wat Dana Blu en dat vond ik beter!! Misschien volgende keer een wat oudere/pittiger geitenkaas nemen. Beetje uitvogelen dus. Moet er nog een verhaaltje over schrijven op m’n blog. Zal een link hier naar toe plaatsen. 😉

      ps: de champignon-kipragout was ook heeeerlijk!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  14. Tim says:

    Dana Blu op de shopping list gezet 🙂

    Dank voor de tip. Gaaf blog heb je trouwens. Gaat in de reader!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Trackbacks For This Post

  1. Tweets die vermelden Geroosterde knoflook uien jam | Kook& -- Topsy.com
  2. Geroosterde knoflook uienjam « I am Cooking with Love
  3. Geroosterde knoflook uienjam » I am Cooking with Love