Asperges en croûte

Asperges en croûte

Geschreven door Celine

Tags: Kook& eet

IMG_20140419_181038Ik vond het altijd wat zonde om asperges in een taart te verwerken. Want verse witte asperges hoor je  puur te eten!! Maar door deze aspergetaart ben ik toch om.. Want wauw, wat een heerlijke smaak! De bladerdeeg zorgt voor een lekkere crunch, de ham en ei geven het gerecht veel smaak. En de combinatie met de hollandaisesaus maakt het helemaal af!

 

Dit heb je nodig:

  • een rol bladerdeeg, aan één stuk
  • drie dikke plakken ham (ruime cm per stuk)
  • 6 eieren
  • 500 gram verse witte asperges
  • verse platte peterselie
  • hollandaise saus (zelf gemaakt, of uit een pakje)
  • peper en zout
  • bakpapier
  • voorverwarmde oven van 200 graden

Schil de asperges, wees hier niet te zuinig mee. Dikkere asperges kun je wel twee keer schillen, zodat je geen last meer hebt van stugge draden. Zelf leg ik de asperge op de snijplank en schil ik deze met behulp van een dunschiller (Oxo Good Grips is mijn favoriet).  Snij ook zeker een centimeter van de onderkant af. Blancheer de asperges in 5 minuten. Giet het vervolgens af en laat de asperges goed drogen. Hoe beter de asperge weer droogt, hoe minder kookvocht in de taart komt.

Haal de bladerdeeg uit de vriezer en rol deze uit om te ontdooien. Kook ondertussen 5 eieren hard, zo ongeveer 5 minuten. Laat ze daarna schrikken in koud water. Pel de eieren en prak ze in kleine stukken.
Zodra de bladerdeeg is ontdooid kun je verder met het maken van de taart. Leg de bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier.  Middenop de bladerdeeg voeg je de geprakte eieren in de lengte toe. Hier leg je de asperges op in twee rijen dik. Sluit af door de plakken ham over de asperges te leggen. Vouw alles bladerdeeg mooi dicht en smeer het in met het eigeel van je laatste rauwe ei.

Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat dit in zo’n 25 minuten goudbruin bakken. Als de asperges en croûte bijna klaar zijn verwarm je de hollandaise saus. Snij daarnaast de peterselie fijn.

Laat de asperges even bijkomen uit de oven en snij het dan in mooie dikke plakken van ongeveer 3 centimeter. Voeg de hollandaise saus en peterselie toe en voilà!

 

Print Friendly

Ook lekker:

2 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. Joyce says:

    Het gerecht is top. Voordat ik het ging maken heb ik eerst die dunschiller gekocht waarover je het hebt. Met die tip was ik eigenlijk nog blijer dan het recept (sorry…). Op oxo-good-grips.nl stond ook iets over linkshandigen. En dat is voor mij wel heel belangrijk. Kortom: die asperges waren zo geschild, het gerecht was heerlijk en voortaan schil ik weer met plezier.

    ps. wanneer komen jullie met een nieuw recept? Ik ben benieuwd!

    Joyce

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Ria Kruiper says:

    Wat een heerlijk verrassend gerecht, met liefde gemaakt en er van gesmuld. Een wijntje erbij, het was een feestje.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0