Apfelstrudel: het snelste appeltaartje

Apfelstrudel: het snelste appeltaartje

Geschreven door Tim

Tags: Kook& eet

De laatste tijd raak ik (samen met mijn buurman) steeds meer verknocht aan deze Oostenrijkse lekkernij. Niet in de laatste plaats omdat het een erg gemakkelijke en vooral snelle variant is op de altijd lekkere Oud-Hollandsche appeltaart.

Vooral wanneer je kant en klaar bladerdeeg gebruikt is de taart binnen het uur gemaakt en gegaard in de oven. Mijn variant is met een paar flinke lepels abrikozenjam.

Ready? Get set…

4 blaadjes bladerdeeg

1 ei

2 zakjes vanillesuiker

1 vanillestokje

2 grote en stevige appels bijvoorbeeld Jonagold

Handje rozijnen

2 eetlepels abrikozenjam

2 eetlepels amandelpoeder

Eventueel een scheutje rum

Kaneel

…GO!

Wel de rozijnen in warm water. Ontdoe de appels van de schil en klokhuizen en snijd ze in blokjes. Verwarm een pan met een dikke bodem en doe de appel, de vanilleboon (gehalveerd en merg eruit geschraapt) en de suiker er in (klontje roomboter erbij is lekker maar maakt het mengsel vaak te nat).

apfelstrudel vulling

Bak het geheel even aan en zet de pan op laag vuur. Voeg na dik vijf minuten eventueel het scheutje rum toe en laat de alcohol verdampen. Doe vervolgens de abrikozenjam en het amandelpoeder erbij. Als de appelblokjes zo zacht zijn dat je ze met een vork kunt pletten tegen de rand is je vulling klaar. Pak een bord en laat hierop de vulling afkoelen.

Ondertussen plak je de velletjes bladerdeeg aan elkaar. Gewoon overnaads leggen en aandrukken werkt uitstekend.

Leg het appelmengsel als een worst in het midden van het bladerdeeg. Kwast vervolgens de randen van het deeg in met het eigeel vermengd met een paar druppels water.

Voor een gevlochten apfelstrudel  snij je aan beide kanten het ingekwaste bladerdeeg schuin naar beneden in. Zorg ervoor dat je aan beide zijden evenveel sneden maakt. Vouw vervolgens de repen bladerdeeg om en om over elkaar heen. Bestrijk het geheel met de overgebleven eigeel en zet de apfelstrudel in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Wacht 30 minuten…klaar.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5.00 uit 5)
Loading...
Print Friendly

Ook lekker:

2 Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

  1. Het kan nog net voor het slapen gaan: Apfelstrudel: het snelste appeltaartje http://goo.gl/aVTKD 🙂

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Socorro says:

    Caroline, ik ben altijd blij geesewt met jouw blog. Weet jij dat die nu niet goed meer werkt? De rechtse strook met al je links is niet meer beschikbaar en als je naar het einde van de pagina scrollt en oudere berichten of de startpagina opvraagt dan krijg je een blanco blad. Dat vind ik heel spijtig want die oudere recepten hield ik graag achter de hand. Kun jij daar iets aan doen? Of ligt dat buiten jouw bereik? Ik ken er helemaal niets van. Ik hoop wel voor al jouw fans dat het weer in orde komt. Groetjes Annie

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0